...Ayat-ayat Cinta...

" Hai orang-orang yang beriman, rukuklah kamu, sujudlah kamu, sembahlah Tuhanmu dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan"
~Al-Hajj: 77

Wednesday, October 20, 2010

Emosi yang Bermain-main Di Hati~

Bismillah...
rasanya sudah lama tidak menulis... tulisan terakhir sementelah menjejakkan kaki ke Ireland seringkali tersimpan dalam 'draft' dek kerana tanggungjawab yang berjela-jela listnya.. subhanallah, berada di sini sangat mengajar nilai kesabaran, persahabatan, kasih sayang, cinta kepada Allah dan berbgai-bagai lagi..

ujian yang menimpa satu persatu masih belum semua diselesaikan.. jawapan kepada persoalan yang sering bermain-main di benak kepala masih belum terjawab.. Allah, sungguh semuanya mampu mengganggu gerak kerja. mungkin Allah ingin mengajar diri ini untuk sentiasa bijak menyusun masa agar memenuhi salah satu tuntutan dalam muwasaffat tarbiyah..

hari ini, alhamdulillah.. sepanjang hari free.. xde kelas, xde practical.. xde pape.. inilah masanya untuk menyempurnakan sebahagian dari tanggungjwab yang tertangguh. sepatutnya hari ini ada patient visit, tpi patient plak xfree hari ini.. so, terpaksa datang hari lain.

taktala ini, hati dipenuhi ketenangan.. sebhanallah, perkara yang hampir hilang dek kerana fikiran yang serabut. sungguh, ingin sekali lari dari semua ujian yang menimpa, tetapi , malunya hati ini ketika memikirkan, dugaan pada diri sangat-sangat la sedikit dibandingkan para sahabat apatah lagi dugaan Allah kepada kekasih hatiNya dan kekasih hati kita semua;RAsulullah saw
adakah diri ini mempunyai harapan walaupun sekadar untuk menghirup haruman syurga kalau tiada ujian menimpa diri.. bukankah Allah telah berfirman

"adakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk ke syurga , padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang sebelum kamu? mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan , serta digoncangkan (dengan bermacam-macam dugaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang beriman yang bersamanya; 'bilakah datangnya pertolongan Allah ? ' ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat "
2:214

Hebatnya dugaan yang telah menimpa orang beriman terbahulu sehingga mereka bertanya, bilakah pertolongan Allah bakal tiba. dan sungguh, Allah mengtakan pertolongan Allah itu amat dekat..ya , pertolongan Allah amat dekat..

mungkin masanya akan tiba tidak lama lagi. mungkin pertolongan Allah itu telah pun tiba, cuma diri ini sahaja yang tidak menyedari?

ujian yang menimpa menyesakkan dada kerana segala-galanya melibatkan emosi dan mungkin sahaja tersalahnya dalam membuat pilihan hari ini bakal merosakkan kehidupan di akhirat nanti. nau'zubillah...

sungguh diri ini yakin, jawapan itu akan tiba pabila hati ini bersedia untuk menerima, untuk mendengar dan untuk patuh..

sungguhlah, Allah itu amat penyayang lagi maha memahami.. Allah sangat comel.. rasa nak peluk Allah, tapi xboleh.. xpe2, Allah 'hadir' setiap kali solat dan ketika membaca ayat-ayat suci dariNya..

erm... agaknya berapa minit yang masih tinggal untuk kita berbakti kepada agama dan mentaati Allah... agaknya bila diri ini akan dipulangkan kembali kepadaNya?? sudah bersediakah.. jawapan saya, belum, masih banyak tanggungjawab dan 'hutang' yang belum dilangsaikan..malangnya, kematian itu tidak mungkin Allah tangguhkan...
Allah...
berilah hati ini kesedaran , kekuatan dan kelapangan serta petunjuk dari MU~

No comments: