...Ayat-ayat Cinta...

" Hai orang-orang yang beriman, rukuklah kamu, sujudlah kamu, sembahlah Tuhanmu dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan"
~Al-Hajj: 77

Friday, August 13, 2010

Kepada kawan-kawan yang akan fly ke luar negara

Assalamualaikum kawan2 =)

xlama lagi, ramai yg akn fly.sebagai persediaan ke luar negara, macam2 nak kena bawak kan3x..huhu

ni antara barang yang sye dapati sgt2 la penting utk dibawa waktu fly.
dapat tahu nie waktu gi pre-departure proram JOM aritue
jadi, klo bole, nak kongsi ilmu2 ni untuk manfaat bersama ye kawan2 ^_^

list2 barangnya;
kompas

- kompas ni bukan kompas biasa tu, tpi kompas yg menunjukkan arah kiblat. nanti, klo kita nak berjalan2 ke mana2, senang. jadi, pastikan kompas ni sentiasa ada dlm beg ek

pada yg akn ke IRELAND, sila bawa mentol cahaya putih

-kat ireland ni, dgr cite, memanjang je lampu warna kuning, smpai sakit mata dibuatnya. huhu.klo nak beli lampu putih pun sesuatu yg pelik. utk lampu bilik, belilah mentol putih kaki dua, dlm 7-12 watt jek lbey kurang utk jimat tenaga..huhu
-klo utk lampu study plak, belilah mentol putih yg kaki dia pusing2 tuh ( camne nak explain yg nie ek?? harap2nya korg paham la..huhu)

sye ada list mcm mana nak tahu mkanan tu halal atau x..

-so, sesapa nak, sila msg sye kat FB ek.. nanti sye photostatkan.. time nak fly bole bagi.tolong ingt2 kan ek =)

perencah2 makanan, bagi yg mungkin beraya di perantauan =( , sila lah bawak barang mknan bnyk2 ek..huhu

-sgt2 penting lebih2 lagi time nak raya, bawak la nasi impit, kelapa kotak tu ( xpun yg serbuk), perencah2, kiub makanan. bahan mknan kering mcm cili kering dan ikan bilis adalah wajib,hehe..kat sana sgtlah mahal. bawak la gak kiub ayam. kat sana, sgt mudah mencari kiub kerbau, kiub itik, tpi kiub ayam xde...huhu...jadi, jgn lupa bawak kiub ayam bnyk2.hehe

-bawak la kuih sekali ek kawan2, kerepek ke, berkongsi di bulan raya nie, supaya xterasa erindu keluarga dan kawan. insyaAllah ukhwah yg terbina di sana bakal mengubat duka dek berpisah dengan keluarga.


~Paling penting, nak pergi belajar tu, jgn lupa niatkan kerana Allah, semoga setiap perjalanan kita, hatta ke kedai utk membeli ikan bilis bagi dijadikan bekal makanan di perantauan pun dinilai sebgai pahala oleh Allah. senang kan nak dapat pahala =)

Berbahagialah buat mereka yg menuntut ilmu hanya kerana Allah, malaikat akn sentiasa memayungi mereka dengan sayap2nya sehinggalah kita kembali seusai menuntut ilmu.~

SEMOGA BERJAYA ^_^

*harap2, segala kekurangan akan ditambah.sesiapa ada info lebih, tolong tambah2 kat komen ek. tq!!

* hakikatnya banyak nak cerita, misalnya cara berwudhuk dgn air yg sgt sedikit dan bagaimana bewudhuk dgn menggunakan khuf.tpi xtahu mcm mana nak cerita kat sisni. tkot bila ditulis, ada yg salah pham.huhu.. klo nak tahu, msg2 la sye kat FB ek, klo bole sye call,sye call utk explain.

harap dapat membantu =3

3 comments:

...zUlaIkHA... said...

salam ziarah...

erk..khaulah...maaflah baru sampai sini..
hehe..nway kte de taste yg same la ntok template...(^_^)

hurmm..mane peringatan ntok budak2 yg akan ke india lak?
ni nk merajuk ni...(-_-)
huhu..juz kidding k!

Hidayatullah said...

slamat berjaya di tmpt org

khaulah said...

zulaikha:
hehehe..maaflah kakak, xde info lagi la dapat utk india..klo sye ada info, insyaAllah sye share2 ek.huhu

ble nak fly t gtau ek,

sye pown nak majok jugak sbb awk lambat sampai!!..hahaha.. apa2 kekurangan, tegor2 la ek =)
jzkk

hidayatullah: thanks! same goes to you!

semoga perjalanan kita semua diberkati Allah..amin..