...Ayat-ayat Cinta...

" Hai orang-orang yang beriman, rukuklah kamu, sujudlah kamu, sembahlah Tuhanmu dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan"
~Al-Hajj: 77

Wednesday, July 14, 2010

Peristiwa Kapal Mavi Marmara- Secebis Penderitaan Umat Palestin

Masih ingatkah kita pada flotilla mission? atau kisahnya sudah ditenggelamkan dek kehangatan bola sepak dan kegilaan terhadap paul si sotong? ( kerana bola, cakap sotong pun nak percaya -_-" ) sungguh kasihan generasi muda pada hari ini, mensia-siakan waktu melihat perlawanan bola sepak yang langsung tidak memberi sebarang faedah, sedangkan masih banyak kerja perlu dilakukan bagi membela nasib saudara-saudara islam yang diseksa di serata dunia; selatan thailand, afghanistan, palestin dll..

************************************************************************
Lokasi: kapal mavi marmara
Waktu tempatan: 4.30 pagi

Kelihatan orang ramai berpusu pusu ingin menunaikan solat subuh. Belum puas mengadap Allah swt, suatu episode yang mendebarkan baru sahaja bermula. “ya Allah, selamatkanlah, kami diserang ya Allah. Bantulah kami” mungkin ini monolog dalaman para penumpang kapal.

Ingtkah lagi kita bahawa media israel telah melaporkan bahawa serangan ke atas kapal terpaksa diambil kerana mereka diserang terlebih dahulu dengan senjata?

Hakikatnya, barang-barang yang di bawa ke dalam kapal telah diperiksa oleh pihak ketiga dan telah dilihat oleh media antarabangsa sebelum mereka berangkat pergi. Ternyata, tiada sebarang senjata yang dibawa. . Adakah pensil2 tajam yang dijumpai di dalam kapal telah dianggap sebagai senjata, lantas Israel memulakan serangan??

Ternyata israel adalah pengecut! Bagaimana sebuah kapal yang hanya membawa barang-barang keperluan untuk masyarakat palestin telah diekori sebanyak 30 bot laju, 4 buah kapal perang besar, helikopter2, dan dua submarine milik israel!!

Sebaik sahaja tentera israel menjejakkan kaki ke atas kapal, beberapa orang terus dibunuh. Jelas sekali mereka telah dijadikan target sedari awal, bahkan, helaian2 kertas yang mengandungi senarai2 nama dan gambar2 mereka yang telah dijadikan target untuk dibunuh telah ditemui. Akibat serangan kejam tersebut, lebih 50@60 telah cedera, 9 meninggal dunia, 5 MASIH dalam keadaan kritikal dan seorang MASIH lagi koma

Beberapa orang telah didera sebelum dibunuh. Kepala mereka dibungkus dengan plastic hitam, badan ditendang2. 3 peluru tertanam di kepala, dan 4 peluru dilepaskan kearah perut. Malah, peluru telah dilepaskan dengan jarak 45cm. Kekejaman apa lagi yang lebih kejam pada abad ini selain kekejaman israel??

Beberapa orang masih ketika itu masih mampu diselamatkan akibat serangan, namun, lanun-lanun israael enggan memberi sebarang bantuan dan menghantar mereka yang cedera ke hospital atas dakwaan mereka berada dalam perairan antarabangsa! (sedar pun!)

Namun, atas desakan bertalu-talu, akhirnya beberapa orang telah dibawa ke hospital. Ternyata kata-kata Israel langsung tidak boleh dipakai! Seorang aktivis yang cedera ditembak di dada telah dibelah badannya dari atas sehingga ke bawah TANPA BIUS. Hakikatnya, aktivis tersebut langsung tidak dirawat. Apabila aktivis ini tiba di hospital lain, ternyata peluru masih tetanam di dalam dada! Seorang lagi aktivis yang telah tertanam tangannya dengan 12 serpihan peluru juga langsung tidak dirawat setelah tiba di hospital.

Ketika serangan, sesiapa pun tidak dibenarkan berkata-kata, atau senapang akan dihulurkan ke kepala. Selepas kain putih dikibarkan oleh seorang aktivis tanda menyerah kalah, lebih banyak serangan dilakukan. Ternyata, pihak israel tidak berpuas hati kerana mereka hanya berjaya membunuh 9 orang sahaja dengan kecanggihan senjata-senjata yang mereka miliki ( berdasarkan kata2 salah seorang pemimpin israel) ( berapa bnyk dia nak bunuh???)


Sepanjang kapal mavi marmara ditawan, aktivis2 telah diikat dan dihimpit secara beramai-ramai ke dalam satu ruang kapal yang sangat sesak dalam keadaan aircond ditutup. Lebih teruk lagi, kapal dipandu dengan sangat2 perlahan agar para aktivis terseksa dengan lebih lama. Mereka tidak diberi makan, tidak dibenarkan bercakap. Apapun tidak dibenarkan!

Menjelang ishak, barulah mereka tiba ke pelabuhan. Setiap bantuan kemanusiaan sebanyak 15 ribu tan barang keperluan telah dirampas. Bayangkan pula keadaan mereka yang kepenatan dan ketakutan. Di sana,rakyat2 haram israel menjerit-jerit menyokong tindakan tentera2 mereka. Sedikit makanan dan minuman pun tidak diberikan. Subuh keesokannya, barulah para aktivis dibawa ke penjara. Setelah semuanya kelihatan terlalu penat, barulah makanan diberikan.

Seperti biasa, israel tidak mungkin bersikap baik jika tidak mempunyai niat tersembunyi. Ternyata makanan yang diberi mengandungi racun arsenic. ( terbukti melalui darah salah seorang aktivis Indonesia yang di check )

Mereka juga telah dipaksa menandatangani dokumen berbahasa hemru (supaya xde org paham) . rupa2nya surat tersebut memaksa para aktivis mengakui bahawa mereka memasuki palestin secara haram.

Penyeksaan ini hanyalah secebis daripada penyeksaan sebenar ke atas umat islam di palestin. Bayangkan sahaja umat islam disana, tentu sahaj diseksa dgn jauh lebih teruk kerana tiada siapa yang membela nasib mereka. Berbeza dengan para aktivis yg dtg dari pelbagai Negara dan dilindungi oleh kerajaan masing2.

Setiap hari mereka dibedil, dibunuh, dirogol, diseksa dll. Adakah kita hanya ingin diam membisu dan hanya menadah tangan berdoa? Bangunlah, sedarlah, kemampuan kita lebih dari sekadar itu. Boikotlah barang2an mereka. Mungkin ada yg berkata, ‘alah, xkan nak boikot semua, bankrupt la Negara’ ‘lah, sikit je aku amik’ ‘susahla aku nak berhenti merokok’ ‘dah lama xmakan Mc Donald’ ‘sian budak ni, kempunan nak minum milo’

Jika ini dialog2 kita, malulah dengan diri sendiri. Lebih malu lagi dengan Allah. Menahan selera makan dan nafsu kita langsung tidak akn memudaratkan diri, bahkan, jika dilakukan kerana Allah, ganjaran yang sangt besar menanti. Sanggupkan kita menelan setiap tegok milo (contoh) dengan membayangkan saudara kita dibunuh kerana kehendak selera kita??

Menurut yusuf qardhawi ;
Setiap riyal yang disumbangkan kepada Israel pasti dijadikan peluru-peluru untuk membunuh nyawa2 umat islam yang tidak berdosa.

Lupakah kita bahawa pada hari pembalasan, Allah bakal menyoal, ‘ duit kita, ke manakah kita menggunakannya?’,' masa muda kita, ke mana kita habiskan?' tepuk dada, tanya iman.

Umat islam hanya akn selamat jika semuanya kembali kepada islam. Semua umat islam bersatu, lupakan perbezaan politik, warna kulit, bangsa, budaya, dan pertelagahan sesama sendiri kerana harta dan sebagainya. Kita mesti bersatu atas dasar akidah. Jika kepentingan dunia yang diutamakan, ingtlah, xde satu pun yg boleh menemani kita ke dalam kubur melainkan amal.

Rugilah bagi orang-orang yang tersedar hanya setelah nyawa diambil, kerana ketika itu, tiada yg boleh dilakukan lagi.

“ barangsiapa yang tidak mengambil berat akan urusan umat islam, maka bukanlah dia dari kalangan mereka”
Mafhum hadis rasulullah saw.

Bayangkan ketika di padang mahsyar, di saat segalanya huru hara dan kita mencari-cari rasulullah berabad2 abad lamanya bagi mendapatkan syafaat baginda, tiba2 baginda bersabda, engkau tidak layak mendapat syafaatku kerana engkau bukanlah dari golongan umatku. Semasa hayatmu, engkau tidak mempedulikan mereka, dan engkau bukanlah sebahagian dari mereka.(Ini hanya bayangan penulis, wallahua’alam.)

Tetapi, sanggupkah kita mengambil risiko utnuk tidak diterima baginda rasulullah saw? Renung2kanlah. Sudah bersediakah kita untuk hari itu…

*Secebis kisah yang ingin dikongsi bersama selepas pergi ke sebuah ceramah agama yang disampaikan oleh salah seorang aktivis yang menyaksikan peristiwa tersebut. Wallahua’alam.

No comments: